Děti mají v domově novou kuchyň - Liberecký deník

21.04.2008 00:00

S příchozím jarem jsme se rozhodli dětem domov více rozsvítit - malujeme barevně pokoje, soustředíme se na výzdobu a k tomu patří i výměna nábytku. Ten starý byl již dost opotřebovaný, nevzhledný, často neopravitelně rozbitý a sloužil snad 20 let. Díky Nadaci Syner můžeme od prosince postupně vyměňovat starý nábytek za nový, v současné době mají již více jak tři čtvrtiny dětí nový nábytek, koupili jsme například i velké společné stoly do kuchyní, kde má možnost se sejít celá rodinná skupina u jednoho stolu, a to nejen při jídle, ale i při povídání a řešení běžných starostí - tak jako doma. Novou tvář dostávají obývací pokoje se sedacími soupravami.

Mimo tuto potřebnou podporu se Nadace Syner stará také o volný čas především dospívajících, což považuji za velmi důležité. Mladí chlapci se tak mají možnost vybít například v posilovně nebo na spinningu a nemají potom myšlenky na lumpárny. A potěší nás i drobné dárky dětem, oblečení, nebo třeba i jen čokoládové pomazánky, které si děti rádi dávají ke snídani. Většina darovaného oblečení je cílená přímo pro konkrétní dítě. Spolupráce s Nadací Syner se stává opravdu osobní. Díky velmi častým návštěvám paní Syrovátkové, paní Urbanové i zaměstnanců nadace se znají dobře s dětmi a také mají znalosti o skutečných potřebách dětského domova. Vzniká tak mnohdy až přátelský vztah, který je podložen opravdovým zájmem o konkrétní dětské osudy a jejich potřeby.

Není příliš obvyklé, že pracovníci některých nadací naváží tak pěkný a osobní vztah k podporované organizaci. I když je finanční podpora ze strany Nadace Syner velmi významná (od prosince je to podstatně za hranicí 200 000 Kč za nábytek, volnočasové aktivity, lůžkoviny, oblečení, pračku, ale například i na sluchadlo pro handicapované děti), já osobně považuji za významnější právě onu formu osobní angažovanosti a pomoci, kterou nám poskytují. Díky tomu můžeme společně plánovat aktivity a projekty směřující k cílené podpoře dětí. To je velký příslib do budoucnosti nejen pro naši organizaci, ale hlavně pro naše děti.

Region - Severní Čechy