Dětské oddělení získalo nový plicní ventilátor

18.09.2008 00:00

Ne miminko, ale právě jim sloužící plicní ventilátor BABYFORM je posledním přírůstkem dětského oddělení Krajské nemocnice Liberec, a.s. Špičkový přístroj za více než jeden milion korun darovala Nadace SYNER za prostředky získané od čtveřice společností SYNER, s.r.o., ALUMIL CZ s.r.o., Thermica plus spol. s r.o. a BOHEMIA METAL, s.r.o.

Nadace ve čtvrtek, 18. září 2008, předala technickému řediteli KNL,a.s. Ing. Aleši Stránskému přístroj k užívání. Ten je určen novorozencům, jejichž špatně fungující plíce vyžadují intenzívní péči.

„Jedná se o přístroj pro umělou plicní ventilaci, který patří ke světové špičce. Jeden takový již využíváme v praxi dva roky,“ hovoří o současném technickém zázemí novorozeneckého JIP oddělení MUDr. Michaela Richterová, lékařka dětského oddělení a popisuje jeho další výhody: „Při selhání dýchání u novorozenců nám umožňuje velmi šetrnou umělou plicní ventilaci s minimem možných nežádoucích vedlejších účinků. Je speciálně určen pro novorozence i nezralé novorozence, má celou řadu programů, které zajišťují optimální ventilační (dýchací) režim a nahrazují dočasně nefungující plíce.“

Ročně se tento přístroj využije v Krajské nemocnici Liberec, a.s. u až 150 novorozenců, kteří vyžadují resuscitační péči, to znamená - jsou bezprostředně ohroženi na životě. „Nákup přístroje na dětské oddělení vítám. Včasná péče snižuje možnost vzniku zdravotních komplikací do budoucna. Podobné přístroje po celé republice zachraňují stovky životů ročně,“ řekla při předání přístroje za nadaci Iva Urbanová.

Čtveřice výše zmíněných společností se obrátila na Nadaci SYNER právě proto, že s libereckou nemocnicí v minulosti tato již několikrát spolupracovala. „Nadace přispěla finančně dětské psychiatrii, na projekty týkající se vzdělávání lékařů a podporovala řadu sbírek, které nemocnice pořádala,“ konstatovala při předání přístroje jedna z představitelek nadace Iva Urbanová. "Jako žena a matka zároveň si dovedu moc dobře představit, s jakou radostí příjmou zprávu o novém přístroji budoucí maminky," uvedla Urbanová.

Spokojená liberecká lékařka MUDr. Richterová i technický ředitel Krajské nemocnice Liberec, a.s. Aleš Stránský po převzetí plicního ventilátoru od Nadace SYNER, kterou ten den zastupovala Iva Urbanová. Zcela vlevo zástupce společnosti SYNER, Robert Špott. Společnost je největším donátorem nadace.

Iva Urbanová děkuje zástupcům společností SYNER, Alumil, Thermica plus a Bohemia Metal za příspěvky na plicní ventilátor.

MUDr. Michaela Richterová a Iva Urbanová u novorozence, který již plicní ventilátor může využít.