Když se platí Větrováky aneb zpátky ke Komenskému - GRAND EXPRES

14.04.2009 00:00

Frýdlant - Zájem kupujících, kteří v březnový pátek odpoledne okupovali společenskou místnost frýdlantského Dětského domova – Větrov připomínal povánoční slevy. A přitom zde těmi nejdůležitějšími byly děti.

„Roky spolupracujeme s Nadací SYNER a tahle akce nebyla výjimkou, až na několik, zato důležitých detailů,“ říká ředitel domova Tomáš Kahan a pokračuje: „S rozpočtem se potýká každý, naši instituci nevyjímaje, a tak vítáme, když nadace nakoupí oblečení, boty, ale i batohy a další potřebné věci, mezi kterými nesmí chybět módní vietnamky, sluneční brýle a další. Pro tentokrát jsme ale v duchu Komenského chtěli, aby si děti uvědomily, že nic není zadarmo a připravovali je tak hrou na život, až ukončí pobyt v domově.“ Proto tři týdny před akcí s ní děti byly seznámeny s tím, že si mohou při házení sněhu, úklidu a dalších, mnohdy sice nepopulárních, ale potřebných činnostech, něco vydělat. „V první fázi jsme vyhlásili soutěž o „domovské peníze“. Vyhrály to tzv. větrováky, které jsme v hodnotě 100 a 200 větrováků natiskli, zalaminovali a podle výkonu dětí jim je odevzdali. Připomínám, že veškeré honorované práce musely být jaksi navíc, mimo základních povinností,“ vysvětluje ředitel. A když v pátek nadace otevřela obchod, vhrnuly se děti, aby si vybraly potřebné oblečení a taky jen tak něco pro parádu. Mezi dětskými zákazníky byli ti, kteří svírali stovku, ale také tisícovku větrováků. Na konci obchodu seděla paní vychovatelka-pokladní, která s dětmi poctivě zboží přepočítávala a inkasovala větrováky do kasy. Kdo všechno neutratil, ví, že se mu částka vrátí při dalším podobném nákupu. Děti si to užívaly, protože mohly samy nejen vybírat, ale také počítat, na co mají. Tomáš Kahan přiznal, že mu největší radost udělalo to, že většina nakupujících myslela na kamarády a nebo na ty nejmenší, tříleté, kteří mají zatím cestu „k výdělku“ vzhledem k věku ztíženou. Nadace SYNER, založená v roce 2000, ročně rozdá formou přímých dotací a nebo prostřednictvím potřebných věcí jednotlivcům a kolektivům především v Libereckém kraji více jak 2,5 milionu korun.