Nadace nadělovala potřebné i žádané

08.12.2008 00:00

V Semilech šestnáct a ve Frýdlantu dvaatřicet dětí, které momentálně pobývají v dětských domovech, se dočkalo v minulých dnech dárků od Nadace SYNER. Ta přivezla jak něco dobrého k Mikuláši, tak přispěla šeky na vybavení obou zmíněných zařízení. Zatímco v Semilech se tety a strýcové starají spíše o děti od deseti let výše, ve Frýdlantu mají na starosti mateřinkou caparty i slečny a pány věkem do tanečních.

Nadace nadělovala potřebné i žádané 8.12.2008 v Dětském domově v Semilech

Jak Mojmír Hojač, tak Tomáš Kahan, ředitelé zmíněných domovů si podobné návštěvy od nadace pochvalují. Ta totiž nejezdí nikdy s prázdnou. „Jsme známé tím, že se vždycky dopředu dohodneme, co domov potřebuje většího, třeba přispíváme na koupi nábytku, na peřiny a další vybavení a co potřebují konkrétně děti – oblečení správné velikosti, přispějeme na léčebné pobyty a potom dbáme na to, aby děti měly Vánoce, to znamená, že se ptáme po jejich přáních. To nebývají boty, bundy a další potřebné věci, ale kočárky pro panenky, kosmetika, autodráha a další,“ říkají reprezentantky nadace Evy Syrovátková a Iva Urbanová. Ty si s dětmi rozumějí a tak třeba v Semilech si zahrály kufr, ve Frýdlantu si opsaly recepty na cukroví, které společně s tetami připravovaly i větší děvčata.

V obou domovech udělaly radost šeky, které nadace předala, v jednom z domovů se děti roztleskaly nad obří LCD televizí. Všude však vládla pohoda a vzájemná dohoda,