Nadace pomáhá nevidomé lyžařce - igenus.cz

04.09.2007 00:00

Liberec - Doba letních prázdnin je pro většinu pracujících lidí časem relaxace. Vyrážíme na dovolené a snažíme se odpočinout si od každodenního shonu. Protipólem jsou profesionální sportovci, kteří závodí v zimních sportech. Vrcholí jim suchá příprava na nadcházející sezónu a s netrpělivostí vyhlíží sněhem pokryté vrcholky hor.

Takovým nadšencem je i osmnáctiletá sjezdařka Andrea Klozová, která je od narození nevidomá. Handicap ji však nebrání, aby se v zimě proháněla po zasněžených svazích. Letos dokonce byla zařazena do reprezentačního družstva Českého svazu zrakově postižených sportovců ve sjezdovém lyžování a vůbec poprvé se zúčastnila Evropského poháru. Za sebou má i start na Mistrovství ČR ve sjezdovém lyžování nevidomých, kde v kategorii žen získala zlatou medaili.

„Jezdit tréninkově a závodit je velký rozdíl. Jsem nesmírně ráda, že jsem si mohla vyzkoušet profesionální soutěž. Stejně tak vím, že bych se jí nezúčastnila nebýt pomoci od sponzorů," říká Andrea, jejímž snem je paralympiáda. Jedním z těch, kteří lyžařce už čtyři roky pomáhají je liberecká Nadace SYNER.

V době prázdnin nadace přispěla částkou přes 130 tisíc dalším žadatelům na nákup potřebných rehabilitačních pomůcek či věnovala prostředky na ozdravené pobyty a přestavbu sociálního zařízení.

URL| http://www.igenus.cz/clanky/spolecnost-11/nadace-pomaha-nevidome-lyzarce-399/