Pavilon žiraf je přístupný i vozíčkářům Liberecký deník

17.04.2008 00:00

Liberec - Po zásadních úpravách žirafího pavilonu mají teď nejen handicapovaní možnost pohlédnout žirafám takřka do očí

Liberecká zoo včera otevřela novou vzdělávací bezbariérovou expozici v pavilonu afrických sudokopytníků, tedy žiraf Rothschildových a zeber bezhřívých. Původní studené vykachličkované prostory se proměnily v didaktické zákoutí laděné do afrického etna s interaktivní mapou Afriky. Součástí jsou i dvě miniexpozice - žirafí ostatky (lebka, dva krční obratle a embryo) a živí afričtí zlatohlávkové. Obě expozice navíc doplňují naučné interaktivní cedule, díky nimž se zájemci dovědí řadu informací například o všech šesti poddruzích žiraf a také o samotných broucích zlatohlávcích. Brouci se budou ve svých expozicích postupně střídat. Návštěvníci mohou pomocí typických znaků určovat, které druhy v danou chvíli v expozici žijí. Lidé budou navíc i svědky postupné proměny brouka z vajíčka, přes larvu, kuklu až po dospělce. Například u největších zlatohlávků - goliášů trvá tato metamorfóza 18 až 24 měsíců. Nová expozice zoologickou zahradu přišla na zhruba 80 tisíc korun, které získala z dotace ministerstva životního prostředí. Poslední novinkou v pavilonu je zbrusu nová schodišťová plošina pro handicapované návštěvníky a vozíčkáře, která nahradila dosavadní dřevěný nájezd. Plošinu za zhruba čtvrt milionu korun zase pokryl sponzorský dar společnosti SYNER, s. r. o. a její Nadace SYNER.

Region| Severní Čechy