Praktická škola ožije módní přehlídkou

20.03.2007 00:00

Netradiční výuka, mimoškolní kroužky, účasti na mezinárodních soutěžích – to vše je charakteristické pro libereckou Střední odbornou školu s učilištěm pro tělesně postiženou mládež, která letos slaví 46. výročí založení. Pravidelným partnerem žáků i učitelů je Nadace SYNER, která mezi ně znovu zavítá v úterý 27. března 2007 v 15.00 hodin. Studenti a učni se mohou těšit na oblečení, které pro ně nadace nashromáždila za podpory zaměstnanců stavební společnosti SYNER, s.r.o. „A aby to nebylo tak fádní, jakmile studenti a především studentky zjistili, o co půjde, nadšeně začali rozvíjet nápad uspořádání módní přehlídky, na níž partnerům předvedou, jak jim vybrané kousky sluší. Že celou akci doplní o hudbu je nabíledni,“ uvedla zástupkyně ředitelky školy pro mimoškolní výchovu Anna Kubicová

V Libereckém kraji ojedinělá škola je známá i po celé republice a to díky spolupráci s Jedličkovým ústavem, kde vytvořila pracoviště pro studenty s mentálním postižením. „Do ústavu dochází žáci ze základních zvláštních škol s různým druhem a stupněm postižení. Máme zde například autisty, dislektiky i epileptiky,“ říká Kubicová.

V internátě poblíž školy žije sto čtyřicet studentů, další necelé dvě stovky do ní denně dojíždí. „Naši studenti navštěvují obory zahradník, kuchař, obuvník, švadlena, malíř a zámečník, mimo školu zde máme sportovní a jazykové kroužky,“ vyjmenovává Kubicová. Společně jezdí po řadě soutěží, jako svůj největší úspěch si cení v minulých letech účasti na Mistrovství světa v plavání handicapovaných v Japonsku. Ročně školu absolvuje osm desítek absolventů, z nichž většina bez problémů nachází pracovní uplatnění.