Přístroj Babyform pomůže dětem přežít - Turnovský a semilský deník

19.09.2008 00:00

Liberec - Stejný počet předčasně narozených dětí jako za celý loňský rok evidují v liberecké nemocnici za necelých prvních devět měsíců letošního roku.

„V roce 2007 se u nás narodilo sto čtyřicet miminek předčasně. Letos jsme tohoto čísla v uvozovkách dosáhli již v průběhu měsíce září,“ vyčíslil technický ředitel Krajské nemocnice Liberec Aleš Stránský.

Nedonošené děti se často rodí se zdravotními problémy, z nichž jedním jsou nedovyvinuté plíce. I proto dětské oddělení s radostí přivítalo nový přírůstek, kterým však není miminko. Je jím plicní ventilátor Babyform. Přístroj, který umí za novorozence dýchat.

Podle Michaely Richterové, lékařky dětského oddělení liberecké nemocnice, se jedná o přístroj pro umělou plicní ventilaci, který patří ke světové špičce.Plicní ventilátor, který vyšel na jeden milion korun, není prvním svého druhu, který liberecká nemocnice vlastní.

„Jeden takový už v praxi využíváme dva roky a jsme s ním velmi spokojeni,“ dodala Michaela Richterová.

Jak dále vysvětlila, při selhání dýchání u novorozenců umožňuje přístroj lékařům velmi šetrnou umělou plicní ventilaci s minimem možných nežádoucích vedlejších účinků.

Nedonošeným se zvyšují šance

„Je speciálně určen pro novorozence, a právě i nezralé novorozence, a má celou řadu programů, které zajišťují optimální dýchací režim a nahrazují dočasně nefungující plíce,“ popsala možnosti přístroje Michaela Richterová.

Podle informací Alexandry Kittnerové, tiskové mluvčí liberecké nemocnice, se ventilační přístroj ročně využije u přibližně padesáti novorozenců, kteří vyžadují resuscitační péči. To znamená, že jsou bezprostředně ohroženi na životě. Již v loňském roce liberecká nemocnice avizovala nutnou modernizaci většiny oddělení. Pořízení plicního ventilátoru bylo jednou z věcí, které chtělo vedení v letošním roce dosáhnout.

„Plán modernizace a renovace pro příští rok teprve sestavujeme. Rozhodně však počítáme s dalšími investicemi do vybavení,“ dodal Aleš Stránský, technický ředitel nemocnice.

Nákup plicního ventilátoru rozpočet nemocnice nezatížil. Dětskému oddělení jej darovala Nadace SYNER, za finančního příspěvku čtyř libereckých firem.

Region - Severní Čechy