Setkání pěstounských rodin z Libereckého kraje - ČRo - Sever

27.11.2006 00:00

Co se děje na severu

--------------------

Včera se v Liberci sešly pěstounské rodiny z celého kraje. Předvánoční setkání s programem a dárky pro děti připravila Nadace SYNER. Já jsem vzala mikrofon, své dvě děti a vypravila se tam také. Jedna z představitelek nadace Eva Syrovátková mi potvrdila, že tradiční předvánoční setkání pěstounských rodin se těší velké oblibě. Atmosféra byla překrásná, plná lásky a já jen doufám, že se mi ji podařilo alespoň částečně zachytit.

Eva SYROVÁTKOVÁ, představitelka Nadace SYNER

--------------------

Toto setkání pořádáme už popáté. Prvotní myšlenkou byla naše spolupráce s dětskými domovy a sociálními pracovnicemi, a to mě potom navedlo na tuhle pomoc rodinám, které si vlastně berou cizí děti a nahrazují jim rodinu.

--------------------

A jakým způsobem jim tedy vaše nadace pomáhá?

Eva SYROVÁTKOVÁ, představitelka Nadace SYNER

--------------------

Tak, my s pěstounskými rodinami pracujeme průběžně, snažíme se jim pomoci nejen tedy při setkáních, které má zlepšit takovou jakoby atmosféru rodiny, rodiče si můžou odpočinout, děti nechat, tady máme pro ně připraven pěkný program a rodiče si mezitím odpočinou, můžou si tady vyměnit své zkušenosti a přece jenom je to pro ně určitý relax. Dostanou od nás dárky. Já si alespoň myslím osobně, že jsou všichni moc spokojeni.

osoba

--------------------

A chvíle soustředění v sále, protože nyní přichází princ Bajaja, je to Víťa ...

--------------------

Zatímco děti se šly dívat na pohádku, já jsem se vydala vyzpovídat rodiče-pěstouny. Zdeněk a Libuše Čepelíkovi jsou z Krásného Lesa, což je, jak mi sami řekli, malá vesnička u Frýdlantu. V pěstounské péči mají čtyři děti.

Libuše ČEPELÍKOVÁ, pěstounka

--------------------

Jedno už je odchované, tý už je dvaadvacet a už se osamostatnila a teď máme vlastně tři a těm je osm, devět, deset.

--------------------

Je to složité dneska získat dítě do pěstounské péče?

Libuše ČEPELÍKOVÁ, pěstounka

--------------------

Samozřejmě, že je. Nejhorší je ta byrokracie a všechno to okolo toho.

--------------------

Kdo na to přišel, na ten nápad vzít si do pěstounské péče děti? Vy nebo žena?

Zdeněk ČEPELÍK, pěstoun

--------------------

Já. Tam to byl spíš faktor ten, že jsme měli tři vlastní syny a samozřejmě já jsem toužil po holčičce. To první byla holčička, kterou jsme si vybrali v osmdesátým roce a de facto teďka už to spíš bylo na podnět pracovnic bývalýho okresního výboru.

--------------------

Mladí manželé Martin a Magda Hasanovi mají dvě děti vlastní a tři v pěstounské péči.

Martin HASAN, pěstoun

Nejdřív jsme přijali Dáňu, a pak jsme začali navštěvovat takhle dětský domovy a když jsme to viděli, kolik tam je krásnejch dětí bez rodičů, tak nám to přišlo líto, no.

--------------------

Je to složité ta cesta, než tedy vám ty děti skutečně dají?

Martin HASAN, pěstoun

--------------------

No, každopádně. Třeba s Dáňou, tam to trvalo vlastně takovej rok určitě, no. Pak už jsme věděli, jak se pohybovat v tom prostředí, jako komu zavolat a hlavně manželka, ta je neodbytná, takže ta si s tím poradila, takže potom už to bylo jednodušší, no.

--------------------

Manželé Miroslav a Dana Randákovi mají dvě děti v pěstounské péči a jedno osvojené. Proč se oni ujali opuštěných dětí? Dana Randáková pracuje v dětském domově a tak to prostě vyplynulo ze situace. Zajímalo mě, jak si děti na nový domov zvykaly.

Dana RANDÁKOVÁ, pěstounka

--------------------

Šlo to hned, ale byly tam takový ... samozřejmě spousty problémů. Jako ty děti měly velký problémy. Co se týče věcí, všechno musely přenášet s sebou, všechno musely mít u sebe, protože nebyly zvyklý z dětskýho domova, že by měly něco svoje na svým místě, ale můžu říct, že to trvalo tak rok, možná rok a půl, než se to tak srovnalo všecko a sžilo a problém jsme neměli, byly naše hned.

--------------------

Takže, kdybyste se vrátila úplně na začátek, udělala byste to samé rozhodnutí znovu?

Dana RANDÁKOVÁ, pěstounka

--------------------

Určitě, určitě jo, i když je to s velkejma problémama, někdy si člověk sáhne až na dno, ale určitě bych to udělala znova.