Také postižení budou slibovat, že se polepší - Liberecký den

04.12.2002 00:00

Liberec – Mikuláš s čertem a andělem se zítra nevyhnou ani postiženým dětem. Bez ohledu na svůj handicap budou muset i ony slíbit, že se v příštím roce polepší. Mikuláš tak se svým doprovodem zajde do libereckého Domu dr. Jedličky a Klubovny pro postižené děti sdružení Czech Handicap v Oblačné ulici.

“Mikuláš, čerti a andělé začnou naše děti obcházet ve čtvrtek po večeři. Čert bude dopředu od vychovatelů vědět, kde má které dítě slabinu. Takže každému pohrozí buď za to, že se špatně učil nebo, že nechodil na rehabilitace. Děti potom slíbí, že se polepší. Pak teprve dostanou balíčky se sladkostmi, čokoládovými figurkami a dalšími dobrotami,“ vysvětlila vrchní sestra Domu dr.Jedličky Věra Schubertová.

Ústav pořádá Mikuláše pro děti každý rok. Zdravotně postižené děti nejenže slíbí, že se napraví, ale také zazpívají Mikulášovi a andělovi písničku nebo přednesenou nějakou báseň.

“Děti se na Mikuláše dlouho předem těší. Někteří z těch nejmenších se pak čerta bojí. Tady se sice nemohou schovat za máminy sukně, ale máme v ústavu dost hodných lidí, ke kterým se mohou přitulit,“ řekla Věra Schubertová.

Mikulášské odpoledne prožije ve čtvrtek také osmdesát vozíčkářů a jinak postižených dětí v Oblačné ulici. Členy sdružení Czech Handicap tu čeká odpoledne plné her a soutěží.Děti nebude strašit jeden čert, ale celý strašidelný rej.

Občerstvení poskytuje dětem i rodičům zadarmo liberecký Mc Donald a dárky obstarala zdejší Nadace SYNER.