Vánoce v předstihu

07.12.2007 00:00

Jedno úterý v prosinci nemohly děti frýdlantského Dětského domova dlouho usnout. Měly za sebou totiž návštěvu Evy Syrovátkové a Ivy Urbanové z Nadace SYNER a pětice hokejistů z HC Bílí Tygři Liberec. „Naše více jak třicítka dětí se na návštěvu pečlivě připravila nejen pásmem básniček a zmodernizovanou pohádkou o Červené Karkulce, ale také se podílely na přípravě vánočního cukroví,“ pochlubil se hned zkraje za všechny „své“ děti ředitel domova Tomáš Kahan.

Návštěva ocenila výzdobu domova a u srdíčka nadaci zahřálo, že za její finanční příspěvek už si některé děti mohly vybavit pokoje novým nábytkem. „Je tady toho spousta, s čím domov potřebuje pomoci, od drobností až po náročné stavební úpravy a rády bychom ještě nějak přispěly,“ shodují se reprezentantky nadace Eva Syrovátková a Iva Urbanová. Úterek ale patřil hlavně rozbalování dárků, které nadace s hokejisty pořídila podle přání, které si děti samy napsaly.

Nechyběly proto fotbalové rukavice, kočárky pro panenky, oblečení, kosmetika, MP3 přehrávače a další uskutečněné sny těch, které nemohou být celoročně se svou rodinou. Přátelskou atmosféru cítili všichni, jen děti skončily s přednesem básniček, automaticky si rozdělily hosty, posadily se jim na klín a povídaly si s nimi, jakoby se znali už roky. Byly to prostě pro jeden dětský domov jedny krásné Vánoce. A vůbec nevadilo, že byly o třináct dnů dřív, než určuje kalendář.