Ve Frýdlantu se utrácelo

20.03.2009 00:00

Takový zájem nakupujících, jaký byl v pátek 20. března v dětském domově ve Frýdlantu, by mohly obchodní řetězce občas závidět. Chvílemi bazárek oblečení, který pro děti připravila Nadace SYNER připomínal spíše povánoční slevy. Původně jídelna se během odpoledne proměnila v obchod nabízející nové i mírně onošené oblečení, obuv a drobnosti, které děti potěší. A ty vesele utrácely své větrováky. „Chtěli jsme jim přiblížit skutečný život, ve kterém není nic zadarmo a také je naučit hospodařit. Proto jsme v posledním měsíci vyhlásili soutěž, kde za každou práci navíc získali naše vlastní peníze, tzv. větrováky,“ říká Tomáš Kahan, ředitel Dětského domova ve Frýdlantu – Větrově a pokračuje: „Nejčastěji to bylo za pomoc na zahradě, za úklid sněhu nebo také děti samo napadlo, že vymalují.“

Aby se do projektu zapojili všichni, vyhlásil ředitel předtím soutěž na grafický návrh větrováků. A jako první příležitost pro uvedení nového oběživa do života přišel bazárek oblečení pořádaný nadací. „Podobné akce jsme dosud připravovali pro studenty z liberecké střední odborné školy, ale protože jsme nastřádali oblečení i pro menší děti, nabídli jsme ho řediteli domova,“ říká představitelka Nadace SYNER Eva Syrovátková. Ta s frýdlantskými dětmi strávila celé odpoledne a spolu s tetami veškeré oblečení rozdělila a nacenila. „Nerozlišovali jsme, zda se jedná o úplně nové nebo použité zboží a ceny jsme volili spíš symbolicky. Našim zákazníkům tak například na tričko s původní visačkou stačilo dvacet větrováků,“ dodává Syrovátková, která je v domově pravidelným hostem.

Největším pracantem a zároveň utrácečem byl třináctiletý Zdeněk, který si vydělal rovnou tisícovku. Sám měl problém všechny peníze rozfofrovat, ale našlo se dost kamarádů, kteří mu pomohli. Oblečení, které se neprodalo, zůstane v domovu a až k němu Nadace SYNER doplní další, bude se akce za pomoci „větrováků“ zase opakovat.

Nova měna ve frydlantském domově

Největšim utrácečem byl Zdeňek (vpravo), který si vydělal tisíc větrováků

Představitelka nadace Eva Syrovatkova (vlevo) pomáhala při výběru oblečeni

Občas větrováky nestačily a muselo se pečlivě vybírat