Výtěžek exhibičního utkání hvězd, které bude 14. srpna, má již své adresáty - Liberecký kraj

06.08.2002 00:00

Liberec – Nadace SYNER se rozhodla, že polovina výtěžku této akce bude věnována dětskému psychiatrickému oddělení Nemocnice Liberec a druhá poputuje na konto fondu ohrožených dětí pro pěstounské rodiny v Liberci. Hvězdnému týmu kanadskoamerické NHL bude velet česká lajna New York Rangers pod taktovkou libereckého rodáka Petra Nedvěda. Barvy tohoto týmu budou dále hájit ještě Martin Ručinský, Martin Prusek, Radek Dvořák, Milan Hnilička, Filip Kuba, David Volek, Pavel Richter, Jaroslav Špaček, Jan Hlaváč, Michal Tichý a Marek Malík. Extraligové Bílé Tygry bude reprezentovat výběr libereckých hokejistů s Jiřím Hudlerem a Leo Gudasem, a také české celebrity jako herci Pavel Nový, Miroslav Vladyka či moderátorka TV Nova Nicol Lenertová. Celou show bude provázet oblíbený bavič Martin Dejdar.

Do všeho na živo zasáhne Freddie Mercury alias Peter Pačut. Generálním sponzorem této charitativní a jistě pro diváky atraktivní show hvězd je SYNER group. Proč se velká hokejová show hvězd uskuteční právě v Liberci?  “Utkání pořádáme především proto, abychom představili domácí hokejisty v přípravné fázi na Extraligu. Současně bychom chtěli také dodatečně poděkovat  divákům za tu ohromnou přízeň, kterou projevili našemu týmu v samotném konci loňské sezóny v bojích o postup do nejvyšší české soutěže. Jedna věc je radovat se z úspěchu před svými diváky. Nás však potkala ta druhá, když jsme rozhodující duel vyhráli na Kladně, takže jsme se nemohli s diváky rozloučit famózním způsobem. Vím také, že postup z první hokejové ligy do Extraligy není tak dominantní, jako bylo vítězství Slovanu Liberec ve fotbalové lize.Nevítaly nás stovky fanoušků, nicméně se cítíme povinni udělat divákům radost. Přilákání hvězd NHL do Liberce je podporou naší myšlenky o zvýšení medializace a propagace ledního hokeje v našem městě. Nejen mládeži se tak naskytne skvělá příležitost vidět tyto hvězdy, o kterých doposud jen četla, na vlastní oči. Navíc je zde příležitost se s nimi osobně kontaktovat a získat jejich popis,“ uvedl prezident libereckého klubu Bílí Tygři Petr Syrovátko, který současně předpokládá, že extraligový nováček, hvězdy kanadskoamerické NHL a české celebrity přilákají do Svijanské arény početnou diváckou návštěvu. “Chtěli bychom při této příležitosti představit co největšímu počtu diváků v dostatečném předstihu, co pro ně připravujeme ve Svijanské aréně v nové, poprvé v historii libereckého hokeje, extraligové sezóně. Chceme, aby je hokej bavil, aby kompletní servis, jenž je opět o stupínek výš, splňoval všechny parametry. Vloni jsme začali s provozem obří TV kostky nad ledovou plochou, letos je naším přáním, abychom získanými zkušenostmi z minulého roku, tento servis ještě zkvalitnili,“ dodal prezident Syrovátko.

Ten také prozradil, že právě při této příležitosti bude pokřtěna a přítomným divákům představena nová hymna extraligového  týmu Bílých Tygrů. Ve Svijanské aréně tak čeká na diváky zcela určitě příjemných více jak sto padesát minut zábavy v době prázdnin. “Víme, že se sice jedná o čas prázdnin a dovolených, ale nebylo možné zvolit jiný termín, protože hráči NHL v jiném období nejsou volní. Přesto bych nejen jim, ale i těm našim, rád poděkoval za podporu této charitativní akce, jejímž účelem je dostat peníze tam, kde jich je zapotřebí,“ zdůraznil Petr Syrovátko.

I pro úspěšného libereckého trenéra Josefa Jandače a všechny jeho svěřence je prioritou smysl celé akce tedy pomoci tam, kde je třeba. “Utkání nebude honičkou za výsledkem. Jeho cílem je pobavit přítomné diváky v hale tak, aby prožili příjemný prázdninový večer a odnesli si co nejlepší zážitky, “řekl Josef Jandač, jenž měl po slavném postupu Liberce do Extraligy další důvod jásat také dne 17. července v 17.17 hodin, kdy se jeho manželce na pokoji číslo 7 narodila dvojčátka Petr a Ludmila (oba 47 cm a 2,70 kg). O tom zda Péťa bude hrát hokej a Liduška třeba krasobruslit, liberecký kouč ještě nepřemýšlí. Důležité je pro něj, aby se vše dostalo do normálních kolejí a byli všichni v pořádku. Takové je i jeho přání z hlediska své profese. Příprava Tygrů byla zaměřena prvních 14 dnů na kondici v třífázovém cyklu tréninků. “Absolvovali jsme dva vítězné přípravné zápasy s Chomutovem. Na jeho ledě jsme hráli na čtyři, doma pak na tři třetiny. Zkoušeli, respektive dávali jsme prostor hráčům, které potřebujeme poznat. Určitý obrázek jsme si s kolegou Jaroslavem Nedvědem již udělali. V pátek jsme absolvovali v Mostě úvodní duel Tipsport Cupu. Zvítězili jsme 6:2 a mám radost, neboť jsem ho pokládal za nejdůležitější v přípravě. Dnes hrajeme doma od 18 hodin s Litvínovem. V tomto týdnu bude také probíhat první selekce hráčského kádru, což znamená, že se budeme připravovat v pěti pětkách na další zápasy Tipsport Cupu a dávat dohromady sestavu pro Extraligu, “přiblížil současné dění v týmu trenér Jandač. Liberecký kádr byl doplněn o šest nových hráčů (brankář, obránce, 4 útočníci). “Nerad mluvím o posilách. Výstižnější je říci, že kádr doplnili noví hráči, protože kostra loňského mužstva zůstala stejná a na ní budeme také stavět. Ti, co přišli, musejí do mužstva zapadnout a pak ho doplní. Zda budou posilami se teprve ukáže. Já osobně věřím, že jsme zvolili správné hráče z těch, kteří byli na současném českém hokejovém trhu k dispozici v rámci možností klubu ve spolupráci trenéři management prezident. Nemůžeme však tvrdit, že je to konečné řešení.

Dnes jde v hokeji o obchod, hráči se mění a mění i dresy před i po sezóně, takže jde vlastně o nekonečný proces. Doplnili jsme hráče na postech křídel, nepodařilo se však získat  centry, takže je musíme udělat z křídel. Nezbývá nic jiného, než se s tím prostě poprat, “ vysvětlil Jandač, jenž dodal, že všichni hráči, kteří do Liberce přišli, se musejí místnímu režimu přizpůsobit. Všichni jsou zatím ochotni se požadavkům podřizovat, rozhodně si nemyslí, že jsou hvězdy. Musejí být pracovití. To vše zatím splňují k plné spokojenosti trenéra Jandače.

O kapitánovi týmu se mezi Tygry bude rozhodovat v závěru srpna, tedy krátce před zahájením Extraligy. Koho si nakonec sami hráči demokraticky zvolí se uvidí. Trenér Jandač se netají tím, že by byl rád, kdyby se jím opět stal Aleš Vála.