Vyvolené byly všechny děti - Českolipský deník

28.11.2007 00:00

Poděkovat pěstounům za jejich péči o děti přišel také Martin Dejdar.

Liberec patřil v závěru listopadu dětem a jejich pěstounům. Na mikulášské setkání je již pošesté pozvala Nadace SYNER. Letos pěstouny zastupovala půltisícovka lidí, v níž bylo téměř dvě stě dětí do patnácti let, a to z celého Libereckého kraje, tedy i z Českolipska.

Nadace SYNER, která působí především v Libereckém kraji již sedm let s pěstounskými rodinami pracuje po celý rok. „Prvotní myšlenkou byla naše spolupráce s dětskými domovy a sociálními pracovnicemi a ta nás přivedla k pomoci pěstounům, kteří dětem nahrazují rodinné zázemí,“ shodují se obě reprezentantky Nadace SYNER Eva Syrovátková a Iva Urbanová a dodávají, že s většinou pěstounů se znají osobně. Zároveň také skládají hold všem mámám a otcům, kteří se pěstouny, a mnoho z nich opakovaně, stávají.

Nejsou to však jen jednogenerační rodiny pěstounů. Mnohdy osud způsobí, že se stane z babičky pěstounka, protože rodiče nemohou a nebo nechtějí potomky vychovávat. To je případ i babičky-pěstounky Dany Krištofové z Mníšku u Liberce, která má v péči třináctiletého vnuka Patrika nebo Aleny Kolomazníkové a její vnučky Sáry.

„Litovat mohou jenom ty pěstounské rodiny, které letos nemohly dorazit a užít si tak pohádky O Honzovi a princezně nebo vystoupení kouzelníka či průvodce programu, kterým byl Martin Dejdar,“ zhodnotila akci pěstounka Alena Majereková z Nového Boru, která se svými dvěma dcerami Lucií a Sabrinou byla na setkání již potřetí. „Kde jinde se sejde tolik lidí, kteří vám rozumí a se kterými se můžete pobavit o každodenních starostech,“ dodala Alena Majereková. Pochvalovala si nejen průběh setkání, ale i dárky, které si rodiny odnášely. Pro děti byla připravena bohatá nadílka, trička hokejového klubu Bílí Tygři, sladkosti v soutěžích, různobarevné balónky rozjasnily sál, rodiče zase ocenily prací prášek, děti se buď stydlivě a nebo naopak s patřičnou grácií předváděly před Mikulášem, luzným andělem a jenom trochu zlým čertem.

Rodině Thérových z Mimoně se nejvíce líbila atmosféra, ve které se celé sobotní odpoledne neslo. „Mezi dcerou a námi je rozdíl dvou generací a to si teprve člověk váží chvílí odpočinku. Jsme nadaci nesmírně vděčni, že setkání pořádá a že se o nás tak stará,“ řekla na adresu pořadatele Jarmila Thérová, která s rodinou přijela letos podruhé.

Nadace SYNER je držitelkou ocenění Zlaté srdce od Nadace Naše dítě.

Region - Severní Čechy