Vyvolené jsou díky Nadaci SYNER všechny pěstounské rodiny - igenus.cz

27.11.2007 00:00

Liberec - Liberec patřil v závěru listopadu dětem a jejich pěstounům. Na mikulášské setkání je již pošesté pozvala Nadace SYNER. Letos pěstouny zastupovala půltisícovka lidí, v níž bylo téměř dvě stě dětí do patnácti let a to z celého Libereckého kraje.

Nadace SYNER, která působí především v Libereckém kraji již sedm let s pěstounskými rodinami pracuje po celý rok. Mikulášské setkání má navodit atmosféru rodiny v době před Vánocemi a je určitým vyvrcholením v činnosti nadace a umocňuje jeden z hlavních smyslů nadační práce - domov, který je největším pilířem pro děti.

„Prvotní myšlenkou byla naše spolupráce s dětskými domovy a sociálními pracovnicemi a ta nás přivedla k pomoci pěstounům, kteří dětem nahrazují rodinné zázemí," shodují se obě reprezentantky Nadace SYNER Eva Syrovátková a Iva Urbanová a dodávají, že s většinou pěstounů se znají osobně. Zároveň také skládají hold všem mámám a otcům, kteří se pěstouny, a řada z nich opakovaně, stávají. Nejsou to však jen jednogenerační rodiny pěstounů. Mnohdy osud způsobí, že se stane z babičky pěstounka, protože rodiče nemohou a nebo nechtějí potomky vychovávat. To je případ i babičky-pěstounky Dany Krištofové z Mníšku u Liberce, která má v péči třináctiletého vnuka Patrika nebo Aleny Kolomazníkové a její vnučky Sáry.

„Litovat mohou jenom ty pěstounské rodiny, které letos nemohly dorazit a užít si tak pohádky O Honzovi a princezně nebo vystoupení kouzelníka či průvodce programu, kterým byl Martin Dejdar," zhodnotila akci pěstounka Alena Majereková z Nového Boru, která se svými dvěma dcerami Lucií a Sabrinou byla na setkání již potřetí. „Kde jinde se sejde tolik lidí, kteří vám rozumí a se kterými se můžete pobavit o každodenních starostech," dodala paní Majereková. Pochvalovala si nejen průběh setkání, ale i dárky, které si rodiny odnášely. Pro děti byla připravena bohatá nadílka, trička hokejového klubu Bílí Tygři, sladkosti v soutěžích, různobarevné balónky rozjasnily sál, rodiče zase ocenily prací prášek, děti se buď stydlivě a nebo naopak s patřičnou grácií předváděly před Mikulášem, luzným andělem a jenom trochu zlým čertem.

Rodině Thérových z Mimoně se nejvíce líbila atmosféra, ve které se celé sobotní odpoledne neslo. „Mezi dcerou a námi je rozdíl dvou generací a to si teprve člověk váží chvílí odpočinku. Jsme nadaci nesmírně vděčni, že setkání pořádá a že se o nás tak stará," řekla na adresu pořadatele paní Jarmila, která s rodinou přijela letos podruhé.

Nadace SYNER je držitelkou ocenění Zlaté srdce od Nadace Naše dítě. Téměř stoprocentním sponzorem nadace je stavební společnost SYNER, která se za své donátorství podle hodnocení republikového Fóra dárců v kategorii poměru odevzdaných prostředků k zisku umístila v první desítce donátorů za rok 2006.

URL| http://www.igenus.cz/clanky/spolecnost-11/vyvolene-jsou-diky-nadaci-syner-vsechny-pestounske-rodiny-1343/