Centrum Bez rozdílu láme lidské předsudky - Liberecký deník

23.09.2006 00:00

Nové Město p. Smrkem -Okolo šedesáti romských i neromských dětí se denně schází v komunitním centru Bez rozdílu v Novém Městě pod Smrkem.

Centrum založil v roce 2002 Michal Kováčik jako občanské sdružení Bez rozdílu. V roce 2004 se mu podařilo získat od města do pronájmu budovu opuštěné mateřské školky a od té chvíle pracuje na ojedinělém programu Poznávání komunit bez rozdílu.

"Není to tak snadné, jak jsem čekal," řekl předseda občanského sdružení, pedagogický pracovník, ředitel projektu, ale i údržbář a správce objektu v jedné osobě Michal Kováčik. "Zájem ze strany dětí je obrovský, ale dospělí se na nás dívají mnohdy s příchutí nedůvěry," zhodnotil postoje okolí.

V komunitním centru mají děti a mládež možnost sportovního či hudebního vyžití a za pomoci dospělých se učí tvořit společenství.

"Naším hlavním cílem je dokázat najít společnou cestu dětí, které jsou většinou odsouvány na okraj společnosti majoritou, která jim dopředu zabouchla dveře," vysvětlil poslání projektu ředitel.

Jediným problémem, ale zato velmi podstatným, jsou pro sdružení peníze. "Víc jak rok jsem zde dělal zadarmo. Je to víc jak plný úvazek, ale mám milující ženu, která to dokáže přetrpět," uvedl Michal Kováčik. Sdružení je plně závislé na podpoře ostatních. Hlavními zachránci centra jsou Liberecký kraj a ministerstvo školství, kteří pomáhají překonat alespoň náklady na provoz budovy. "Jak se říká, peníze jsou až na prvním místě. Teď čekáme návštěvu z Nadace Syner, takže je nějaká naděje na obzoru," uvedl Kováčik.

Centrum potřebuje nutně pomoc. Musí předělat sociální zázemí, které již neodpovídá evropským normám, a to je nad jeho finanční možnosti.

Nové Město pod Smrkem se svojí podporou zařadilo mezi moderní obce, které chápou rozsáhlý pozitivní dopad mezikomunitní komunikace. Podle sociologických průzkumů je výchova a změna smýšlení již od mládí jedinou cestou k odstranění rasismu a vývoji k zdravému společenskému soužití. "Snažíme se zde vybudovat tým dobrovolníků, kteří jsou schopni aktivně pomáhat s naplňováním našeho cíle. Věřím, že jednou lidé pochopí, že vzájemný dialog a vzájemné poznávání vede k odstranění problémů," dodal na závěr Michal Kováčik.

Region - Severní Čechy

Publikováno -Liberecký deník; Liberecký kraj; 05