Mikuláš u pěstounů naděloval v předstihu

08.11.2008 00:00

Tradiční setkání pěstounských rodin z Libereckého kraje již poosmé přichystala Nadace SYNER a ačkoliv proběhlo zkraje listopadu, celé se neslo v předvánoční atmosféře.

Sál zaplnilo přes 180 pěstounských rodin

„Na první ročník předmikulášského setkání se přišlo podívat dvaadvacet rodin a jenom z Liberce, letos jsme jich pozvaly přes dvě stě třicet a účast byla více než tříčtvrteční,“ chlubí se představitelky Nadace SYNER Eva Syrovátková a Iva Urbanová. Obě se s většinou pěstounů znají osobně a jsou rády, že se rodiny pravidelně hlásí a to i v průběhu roku. Rozšířit pozvání pěstounům z Liberecka na všechny okresy kraje vyplynulo jaksi samozřejmě. „Postupně si nás nacházely další a další rodiny a protože naše nadace preferuje pomoc hlavně v kraji, bylo nabíledni, že jsme začaly zvát rodiny z Jablonecka, Semilska, Českolipska a Liberecka najednou,“ říkají Eva Syrovátková a Iva Urbanová. Představitelky nadace tradičně představuje a odpolednem provází Martin Dejdar. Opakovaný úspěch tu zažívá dětmi milovaný Michal Nesvadba, letos zaujalo divadélko Extrém s pohádkou Bylo nebylo, pauzy vyplnili kouzelníci a trojlístek Mikuláš, čert a anděl při předávání nadílky téměř z každého obdarovaného dítěte, a do patnácti let věku jich bylo více než dvě stovky, vyloudili říkanku, písničku a nebo jenom slib, že pro příští rok už určitě všichni budou mámu s tátou poslouchat.

Za básničku, písničku nebo říkanku si děti od Mikuláše odnášely tašku plnou sladkostí

Některé děti se čerta opravdu bály

Pravidelnými návštěvníky a nejpočetnější rodinou na setkáních jsou Tokárovi ze Smržovky, kteří se starají o sedmnáct dětí. „Tuto příležitost si nenecháme ujít. Kde jinde se sejde tolik lidí, kteří vám rozumí a se kterými se můžete pobavit o každodenních starostech,“ říká na konto setkání Jindřiška Tokárová.

Pěstouni si pochvalovali průběh setkání. Děti zase dárky od Mikuláše. Vedle tašek plných sladkostí to byla i trička hokejových Bílých Tygrů a oblíbené balónky. Rodičům určitě přišel vhod prací prášek a zkušenosti, o které se s dalšími pěstouny mohli podělit

Iva Urbanová a Eva Syrovátková z Nadace SYNER byly s průběhem odpoledne spokojené