Nejvlivnější lidé v Liberci - Liberecký deník

26.10.2006 00:00

Liberec - Liberec je často označován za "malou Prahu." Dění v Liberci často kopíruje dění pražské. Stejně jako Praha i jiná velká města má Liberec své vlivné.

Politika

Nejvlivnější lidé lze najít v politice a podnikatelské svéře. Mezi politiky má již takřka osm let prvenství primátor města Liberce, charismatický muž a vynikající řečník Jiří Kittner. "Nemyslím si, že bych byl natolik vlivný," komentuje své pozice ve měste Jiří Kittner. Svůj vliv neztrácí ani po nynějších komunálních volbách.

Podnikatel

Z podnikatelů patří na přední příčky vlivných lidí spolumajitelé společnosti Syner s. r. o., Petr Syrovátko a Jiří Urban. Druhý jmenovaný oslavil před dvěma měsíci své padesátiny a lze bez nadsázky říct, že je prototypem úspěšného muže, který dokázal zhodnotit své znalosti a dosáhl cílů pro mnohé nepřekonatelných. Jiří Urban je dlouholetým fandou kontaktního sportu judo a mecenášem místního týmu.

Charita

Jeho žena Iva Urbanová je známa již z dob, než se její manžel stal vlivným podnikatelem, jako chápající a obětavá pedagožka.

Dnes se Iva Urbanová věnuje charitativní činnosti prostřednictvím Nadace Syner. Sama často navštěvuje dětské domovy a ochotně pomáhá. V Nadaci Syner působí společně s Evou Syrovátkovou.

Zábava

Mezi další osobnosti, které změnily tvář Liberce patří podnikatel a milovník dobré zábavy Miloš Vajner.

Miloš Vajner je vlastníkem firmy Fair Play, která se zabývá provozováním sázkových her. Jako liberecký patriot po návratu z emigrace vybudoval z vlastních zdrojů a zahraničních půjček celorepublikově známé centrum Babylon, které je Liberečany i turisty hojně navštěvované. Vajnerovo Centrum Babylon patří mezi evropské unikáty. Miloš Vajner zde vystavěl i kapacitně největší hotel, který je bezesporu nejluxusněším v Liberci. "Chci zůstat normálním člověkem. Používám své názory, ale nepoužívám svůj vliv," dodává Miloš Vajner.

Region| Severní Čechy