Ocenění za pomoc opuštěným dětem získala "teta" z Nového Strašecí - Zpravodajství ČTK

03.04.2006 00:00

Praha 3. dubna (ČTK) - Dobrou vílou dětem, které po skončení ústavní výchovy nemají kam jít, je Jarmila Dolejšová z Nového Strašecí. Vychovatelce, která po odchodu do důchodu již téměř deset let dobrovolně pomáhá dětem z dětských domovů, udělila dnes dobročinná nadace Naše dítě první cenu Zlaté srdce 2005 v kategorii osobnost za celoživotní práci a mimořádné výsledky.

Celkem bylo ve třech kategoriích oceněno devět lidí, kteří pomáhají změnit osudy týraných, zneužívaných, handicapovaných, ohrožených a opuštěných dětí. Navrženo bylo 25 kandidátů mezi jednotlivci a sedm kandidátů mezi společnostmi. Osobnosti byly vyhlášeny ve dvou kategoriích: za celoživotní práci a za mimořádný počin ve prospěch ohrožených dětí.

"Člověk, když něco dělá, musí to dělat s maximálním nasazením. Snažila jsem se, abych se nemusela stydět, že děti v domově strádají. V důchodu jsem založila Klub přátel dětských domovů. Pomáháme dětem k samostatnosti tím, že jim zajišťujeme startovací byty. Mají tak střechu nad hlavou a nás," řekla ČTK vítězka. Cenu ve tvaru srdce přebírala se slzami v očích.

Druhé místo mezi osobnostmi oceněnými za mimořádný čin na záchranu dítěte získala ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Nominována byla za autorství projektu Klokánek pro týrané a opuštěné děti. Cenu za třetí místo převzal ředitel Dětského domova pro děti s nařízenou ústavní výchovu Aleš Bureš. "Nebývá zvykem, že se oceňují naše zařízení. Jsme jako 'dělníci' ve výchovné práci s dětmi," řekl. Je zastáncem otevřeného zařízení bez mříží a zámků.

Ředitelka nadace Zuzana Baudyšová při předávání cen uvedla, že ochrana dětí stále není dostatečně doceněna. Soutěž podle ní má upozornit na to, aby se ochrana dětských práv stala věcí veřejnou a patřila k prioritním hodnotám společnosti. "Prostor pro pomoc potřebným je stále velký pro státní i nestátní organizace. Nejlepší ochranou je ale rodina," řekla ČTK.

Za mimořádný čin na záchranu dítěte byli oceněni Hana a Petr Maláskovi z Mikulova, kteří zřídili první denní stacionář pro autistické děti a děti s kombinovanými vadami. Druhé místo získal lékař Miroslav Rákos z Aše za práci ve prospěch dětí do tří let a třetí byla Dobroslava Kricklová z Jablonce nad Nisou za pěstounskou péči. Jako nejlepší mezi společnostmi byl oceněn městský úřad Valašské Meziřičí za podporu projektu na pomoc opuštěným dětem. Další ocenění převzaly nadace Syner a společnost Transgaz-RWE.

Cena se předává od roku 2000. Jejím prvním držitelem byl legendární dětský psycholog Zdeněk Matějček. Tomuto předloni zesnulému psychologovi byla cena zasvěcena.

Alexandra Malachovská