Pěstounské děti dostaly nadílku - Liberecký deník

10.11.2008 00:00

Liberec - Více jak sto šedesát pěstounských rodin z celého Libereckého kraje si v sobotu odpoledne dalo dostaveníčko v libereckém Mezinárodním centru univerzium. Již tradiční osmý ročník předmikulášského setkání pro ně připravila Nadace Syner.

„Rodiny se většinou navzájem znají, protože mají stejný životní cíl, a to starat se o děti,“ uvedla Eva Syrovátková, představitelka Nadace Syner, která setkání zorganizovala. Rekordmankou v počtu dětí v pěstounské péči byla na setkání bezesporu pěstounka Jindřiška Tokárová ze Smržovky, která se stará již o sedmnáct dětí. Přitom tři jsou její biologické, jedno adoptovala a třináct jich má právě v pěstounské péči.

„V domácnosti s námi občas žijou na přechodnou dobu i děti z Klokánku, protože jsme již čtvrtým rokem v jeho fondu ohrožených dětí,“ vysvětlila Jindřiška Tokárová, že sedmnáct není občas konečné číslo.

Jak dodala, v žádném případě nedělá mezi vlastními dětmi, dětmi v pěstounské péči nebo těmi z Klokánku žádné rozdíly. „Většinu z nich mám od miminek a to si pak ani neuvědomuju, které je biologické a které ne. Děti mezi sebou ani nežárlí, nemají proč,“ dodala pěstounka Tokárová. Vzít si dítě do pěstounské péče je rozdílné, než ho adoptovat. „Postup při zadávání žádosti je při tom stejný. Rozdíl je pak následný, v adopci nese dotyčný zodpovědnost jako rodič, pěstoun v podstatě nahrazuje ústavní výchovu,“ zmínila Syrovátková s tím, že většina pěstounů děti vychovává do dospělosti. Pěstounem může být také prarodič, tak se většinou stane, když vlastní rodič se o dítě nedokáže postarat.

Na letošní již osmý ročník setkání pěstounů pozvala Nadace Syner více jak desetinásobek počtu rodin než při prvním ročníku. Zatímco před osmi lety jich bylo dvaadvacet, letos již dvě stě třicet. Přesto však asi padesátka rodin nedorazila. Celým pětihodinovým sobotním setkáním provázel tradičně Martin Dejdar, kterého vystřídal dětmi i dospělými milovaný Miloš Nesvadba. Přestože trojice Mikuláše, čerta a andílka se mezi děti rozejde až za necelý měsíc, děti z pěstounských rodin již mají od soboty svou první nadílku za sebou. Do Univerzia již totiž Mikuláš dorazil.

Více na www.libereckydenik.cz.

Region - Severní Čechy