Policejní motocykly nadchly předškoláky - Ústecký deník

30.05.2006 00:00

Děti z mateřských škol Ústecka třetím rokem nosí na vycházkách křiklavě zelené reflexní vestičky

Vesty, které mají děti ochránit především při přecházení rušných vozovek, už dostali všichni předškoláci.

Krásné Březno - Reflexních vestiček se včera ráno dočkaly další děti z mateřských škol na Ústecku. Ústecký primátor Petr Gandalovič a Eva Syrovátková z Nadace Syner jich předali předškolákům celkem 320.

Městská policie (MP) v Ústí nad Labem začala s nákupem vestiček a jejich distribucí do školek již před třemi lety. Nyní je už mají všechny děti, které také absolvovaly dopravní výuku uniformovaných pedagogů.

Podle mluvčího města Milana Knotka včera předané reflexní vesty dětem pořídila Nadace Syner. Ostatní, které byly školkám poskytnuty již dříve, kupovala městská policie ze svého rozpočtu a do akce se zapojili také sponzoři.

Vedoucí Skupiny prevence kriminality a dopravní výchovy MP František Koutný uvedl, že vesty budou děti nosit na vycházky do ulic, aby se zvýšila jejich bezpečnost především při přecházení silnic. Mluvčí města připomněl, že děti patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Jenom loni zemřelo na českých silnicích 39 dětí a dalších 264 jich bylo těžce zraněno.

I právě proto pokračuje ústecká městská policie v dopravní výchově dětí v rámci projektu prevence kriminality. Na krásnobřezenském hřišti se děti učí pravidla silničního provozu a jak se mají chovat nejen na silnicích.

V rámci předávání vestiček zorganizovali strážníci pro děti na hřišti také Den s policií. Měli pro ně připravené soutěže i ukázky policejní techniky a výcviku služebních psů. Předškoláci se rovněž mohli posadit na policejní motocykl, což přijali s nadšením, nebo si vyzkoušet nasazení blokovací botky či pout.

Region - Severní Čechy