Ústí je s vestami od liberecké nadace bezpečnější - igenus.cz

30.05.2006 00:00

Ústí n.Labem/Liberec - Společně s primátorem Petrem Gandalovičem předávala Eva Syrovátková, reprezentantka Nadace SYNER v pondělí 29. května 2006 všem ústeckým mateřským školám reflexní vestičky. Díky těm jsou caparti nepřehlédnutelní i z velké dálky.

"I ohleduplný a nespěchající řidič se může dostat do situace, kdy špatně viditelnou postavu na ulici spatří příliš pozdě a tragédii nemůže zabránit. Většině těchto situací mohou chodci předejít třeba jen vhodným oblečením či doplňkem," shodují se oba předávající.

Nadace reflexními vestičkami pro malé caparty podporuje celorepublikový projekt "Více bezpečí pro děti při pohybu na ulici", který působí v oblasti prevence nehodovosti a ochrany životů malých dětí. Ústecké dopravní hřiště se tak v pondělí stalo svědkem setkání čtyř desítek mateřinek, jejichž klienti si pyšně vykračovali do zeleně laděných reflexních vest.

Během dvou let působení v rámci tohoto projektu Nadace SYNER rozdala kolem 1 700 reflexních vest do stodvaaosmdesáti mateřinek. Ústí se tak zařadilo mezi bezpečnější města, jakými jsou Liberec, Česká Lípa a Beroun, kde již nadační vesty dětem slouží. V rámci pondělního dopoledne byl pro děti přichystán i doprovodný program, který zajišťovala městská policie, kdy si mrňata mohla prohlédnout policejní techniku či vystoupení psovodů.

"Na místě jsme se rozhodli, že v projektu každopádně budeme pokračovat," potvrdila Eva Syrovátková a to i v souvislosti s otřesnými údaji, které uvádí statistika, když vloni bylo při dopravních nehodách na českých silnicích usmrceno 39 dětí, 264 bylo těžce a téměř 2 500 dětí lehce zraněno. Reprezentantka nadace uvedla, že stejnou péči z hlediska bezpečnosti si zaslouží i prvňáčci. "A s nimi asi začneme na podzim," uzavřela Eva Syrovátková.

URL| https://www.igenus.cz/view.php?cisloclanku=2006053009