V libereckém centru Universium se sešly pěstounské rodiny z Libereckého kraje - ČRo - Sever

27.11.2007 00:00

moderátorka

--------------------

V libereckém Mezinárodním centru Universium se tento víkend, milí posluchači, sešly pěstounské rodiny z Libereckého kraje. Vyměňovaly si mezi sebou zkušenosti s výchovou dětí, se zdravotní péčí a také vzděláváním. Nadace SYNER, která setkání pořádala, připravila pro rodiče s dětmi také program, jak se říká, bohatý kulturní program, moc hezký. Do Kolosea, kde se Mezinárodní centrum Universium nachází, se vypravil také kolega Martin Kadlec.

Martin KADLEC, redaktor

--------------------

V Koloseu se sešlo na pět set dětí a dvě stě rodičů. Zábavné odpoledne moderoval Martin Dejdar, děti se bavily při pohádce, dostaly dárkové balíčky plné čokolády a dalších laskomin, rodiče ocenili dárková balení pracích prášků. Na setkání byli i manželé Dana a Miroslav Randákovi z Chrastavy. Ti mají nyní v pěstounské péči dvě děti a jednu dívenku adoptovali. Mají rovněž své vlastní děti, a tak je u nich doma hodně veselo. Zajímalo mě, co je vedlo k tomu, že se rozhodli mít tak velkou rodinu a vzít si cizí děti do péče.

Dana RANDÁKOVÁ, Chrastava

--------------------

Nemáme skříně plný věcí, to pro nás není důležitý. Pro nás bylo spíš důležitý to, že pomůžeme těm dětem, že těm dětem bude s námi dobře a že nám všem bude dobře a čím víc nás je, tím je u nás veseleji a je to lepší.

Miroslav RANDÁK, Chrastava

--------------------

No, doufám, že až budeme se ženou starý, tak nebudeme sami, jo, protože se říká, že jedny rodiče uživí deset dětí, ale deset dětí neuživí jedny rodiče, no, tak my říkáme, tak nás někdo z nich uživí třeba.

Martin KADLEC, redaktor

--------------------

Na setkání pěstounů ráda chodí se svými dětmi, které má v pěstounské péči, také paní Jana Foglová z Liberce. Na Vánoce se totiž všichni moc těší a atmosféra v paláci Koloseum krásně evokovala blížící se nejkrásnější svátky v roce. Řekla mi, že děti vede k tomu, aby se podílely na všech domácích činnostech včetně předvánočního úklidu a výzdobě bytu.

Jana FOGLOVÁ, Liberec

--------------------

Vždycky jsme zdobili na každý stávky, mě to hrozně baví, mám to ráda, myslím si, že to je část rodiny, tak by to mělo být, že ty děti by si to měly pamatovat do života, že na ty svátky je prostě všechno hezky vyzdobený, že ta maminka by měla dělat teplo domova, mělo by to bejt prostě takový pěkný, aby ta vzpomínka nebyla jenom na to, že dostali dárky nebo jakej byl salát, ale aby taky byla na tu atmosféru, že prostě všechno je hezký, že se prostě ten byt vymydlí a i když se ten úklid třeba trošičku ošidí, tak, že se ale to prostě nazdobí, nejsou důležitý, jestli jsou ty okna přesně, perfektně umytý a dveře vyleštěný, ale aby byla atmosféra, je to prostě takový pěkný.