Vyrazily na nákupy s "Větrováky" - igenus.cz

25.10.2010 00:00

Frýdlant – Před dvěma roky děti z frýdlantského domova poprvé pilně pracovaly na zkrášlení domova, aby si přivydělaly tzv. Větrováky, které pak utratí na bazárku oblečení pořádaném Nadací SYNER. Po zkušenostech, kdy se děti zapojí do práce a na bazárku si samy ověří, co si mohou dovolit koupit, už systém funguje téměř bez chyby. „Skutečně, děti se tohoto projektu nemohou nabažit a jestli v prvních „bazárcích“ operovaly od dvou do tisícikoruny Větrováků, dnes již chodí s několika tisícikorunami,“ říká ředitel domova Tomáš Kahan a doplňuje, že výchovný aspekt se projevuje i v tom, že za každou cenu děti nechtějí utratit vše, když momentálně nic nepotřebují a Větrováky si ušetří propříště.

Podzimní návštěva Nadace SYNER v domově bazárek trochu ozvláštnila. „Tentokrát více než kdy jindy jsme přivezly věci butikové, prostě nové a s akcentem na blížící se zimu, takže převažovaly bundy, boty, teplé šály a rukavice a čepice, svetry,“ říká představitelka nadace Eva Syrovátková. A s úsměvem dodává, že děti jsou prostě všude stejné: „Sice se strašně těšily na nové věci, včetně nabídky knížek, hraček a dalších nezbytností dětského světa, ale když jsem přijela a otevřela kufr auta a byly tam palety s chlebíčky a cola, ozvalo se hlasité nadšení,“ říká Syrovátková a potvrzuje, že v podobných akcích bude nadace pokračovat i v ostatních domovech kraje. Ředitel Kahan podotkl, že s nadací již teď ladí, čím udělat dětem radost pod stromečkem, aby to byly věci nejen nezbytné, ale také pro radost a individuální.