ZOO otevřela novou vzdělávací expozici v pavilónu žiraf a zeber - igenus.cz

16.04.2008 00:00

Liberec - Liberecká zoologická zahrada otevřela ve středu 16. dubna novou vzdělávací bezbariérovou expozici v pavilónu afrických sudokopytníků, tedy žiraf Rothschildových a zeber bezhřívých. Původní studené vykachličkované prostory se proměnily v didaktické zákoutí laděné do afrického etna s interaktivní mapou Afriky (magnetická nebo možnost kreslení). Součástí jsou i dvě miniexpozice - žirafí ostatky: lebka, dva krční obratle a embryo a živí afričtí zlatohlávkové: nádherně zbarvení brouci černého kontinentu.

Obě expozice navíc doplňují naučné interaktivní cedule, díky nimž se zájemci dozvědí řadu informací například o všech šesti poddruzích žiraf a také o samotných zlatohlávcích. Třeba brouci se budou ve svých expozicích postupně střídat, celkem jich má ZOO k dispozici 12 druhů. Návštěvníci přitom mohou pomocí typických znaků určovat, které druhy v danou chvíli v expozici žijí. Lidé budou navíc i svědky postupné proměny brouka z vajíčka, přes larvu, kuklu až po dospělce. Například u největších zlatohlávků - goliášů (mohou dorůst až do 11 centimetrů) trvá tato metamorfóza 18 až 24 měsíců.

Nová expozice zoologickou zahradu přišla na zhruba 80 tisíc korun, které jsme získali z dotace ministerstva životního prostředí. Poslední novinkou v pavilónu je zbrusu nová schodišťová plošina pro handicapované návštěvníky a vozíčkáře, která nahradila dosavadní dřevěný nájezd. Plošinu za zhruba čtvrt miliónu zase pokryl sponzorský dar společnosti SYNER s. r. o. a její Nadace SYNER.

Ivan Langr, mluvčí ZOO Liberec

URL| https://igenus.cz/clanky/liberecko-4/zoo-otevrela-novou-vzdelavaci-expozici-v-pavilonu-ziraf-a-zeber-2625/